30 Haziran 2015 Salı

ANA ARI AŞILAMA VE ANA ARI MEMESİ YAPIMI

Ana arı aşılamaya başlamadan önce ana arı olacak larvayı koyacak, ana arı yüzüğünü yapmamız gerekiyor.Bunun için bir benmari kabı oluşturmamız gerekiyor. Yani; bir adet küçük bir adet de büyük metal kap ayarlamalıyız. Büyük olan kapın içine bir miktar normal su koyarız.küçük kapıda içinde su bulunana büyük kapın ortasına koyarız.Büyük kaptaki suyun miktarı içine koyacağımız diğer küçük kapın ateşten yanmasını engelleyecek kadar olmalıdır.Büyük kapın içine koyduğumuz küçük kapın içine de temiz petek mumu koyarız.



Büyük kapın altına bir ateş yakıp suyun kaynamasını ve kaynayan susun da ısınarak küçük kaptaki mumu eritmesi sağlanır.




 Mum erirken temiz bir kapta biraz ballı su hazırlarız. Bu suyu ana yüzüklerini soğutmada ve yüzük kalemlerini ıslatmada kullanacağız. Ballı su olmasındaki püf nokta ise; ana arıyı aşıladığımız zaman arılar bu ballı suyla yapılmış ana yüzüklerini daha iyi benimsiyorlar.


Kendimize  8,5 - 9 mm. iç çapında ve 5 - 9 mm. iç yüksekliğinde ana arı yüzükleri yapacağımız ahşap kaleme ihtiyacımız olacak.



 Kalemlerimizi önce şerbetli suda bekletiyoruz 3-5 dakika kadar. Bundan sonra her muma batırmadan önce bir defa ballı suya sokup çıkarırsak yaptığımız yüzüklerin iç kısımları ballanmış olurlar ve yüzüklerde kalemden kolayca çıkar.


Bundan sonra kalemlerimizi erimiş olan muma 3-4 defa batırıp çıkarıyoruz. 






Kalemdeki mumun soğumasını bekliyoruz 30 saniye kadar. Sonra yüzüğü parmaklarımızla  çekerek kalemden çıkarıyoruz. Bunu çekerken hafifçe çevirerek çekiyoruz yüzükleri. 





Ve ana arı memeleri yani ana arı yüzüklerimiz hazırlanmış oluyor.








bunlarda ana arı aşılamada kullandığımız aşı kalemlerimiz.

Makası da  ana arı eşleşip geldikten, ana kutusunda veya normal kovanda yavru yapıp kapattıktan sonra oğul verip gitmemesi için kanadının birini kesmede kullanıyoruz.



Metal aşı kalemleri





 Çin aşı kalemi


NOT: en iyi aşı kalemi hindi tüyünden yapılandan olur. Çünkü; Hindi tüyü çok yumuşaktır  ve larvaya pek zarar vermez.


29 Haziran 2015 Pazartesi

POLEN TUZAKLI PLASTİK KOVAN TABANI


         Bir kaç gün önce arı malzemesi satan bir dükkana girdim. Denemek amaçlı olarak bir adet plastik polen ızgaralı kovan tabanı buldum.  Benim yaptığım elek telli ve polen tuzaklı kovan tabanlarına çok benziyordu. Hemen bir adet aldım. Cumartesi arılığa giderek benim kovanların birinin altlığını çıkarıp bunun montajını yaptım. Bakalım memnun kalacakmıyız. İncelemede bayağı hoşuma gitti ama; kullanımda nasıl olacak. Eğer beğenirsem, kovan tabanlarının hepsini bunlarla değiştirmeyi düşünüyorum...






....

8 Haziran 2015 Pazartesi

BLOG SAYFAMIZI BU SENE ÇOK İHMAL ETTİK.....

       İşlerimizin yoğunluğundan ve biraz da tembellikten  blog sayfamızda ne fotoğraf ne de resimlerimizi paylaşamadık...
       Gerçekten bu sene arıların bilene yanına gidemedim. Sağ olsun Ali abimin üzerine tüm işi yıktık. Allah razı olsun ondan. Hiç yok demeden arılarımıza gözü gibi bakıyor sağ olsun...Haziranın 7 si geldi bu zamana kadar ancak arılığa iki üç kere gidebildim....
        Nasip bu hafta sonu pazar gününe imiş.
Kovan sayımızı 20 ye çıkarmış. Ellerine sağlık.
 www.ankaraaricilik.com
http://ankaraaricilik.blogspot.com.tr/
 sitesinden sonra birde
https://www.facebook.com/ankaraaricilik
 sayfası açtık kendimize.....
Hayırlısı bakalım...
                                      Elek altlıklı polen tuzaklı kovan tabanlarımızdan bir örnek 






Arılığımızdan resimler...
































                                                                        polen